Zorgwoningen De Passerel

Het ‘woonhuis’ omvat twaalf groepswoningen voor bewoners met een verstandelijke beperking voor De Passerel. De kleinere woonschuren rondom de moestuin herbergen acht compacte grondgebonden woningen voor dezelfde doelgroep.

Het project voor zorginstelling De Passerel maakt deel uit van de herontwikkeling van de Zuidelijke Kanaalzone, die moet uitgroeien tot een levendige stadswijk met behoud van enkele monumentale bedrijfsgebouwen. De Passerel, zoals het woonproject zelf ook is genoemd, staat tussen een aantal arbeiderswoningen.

Het appartementengebouw moet het karakter van een ‘gewoon woonhuis’ uitstralen, wat luister wordt bijgezet door de bakstenen en het pannendak. De beide kopgevels zijn gespiegeld, alleen is die aan achterzijde opgetild ten faveure van een gezamenlijke woonkamer op maaiveldniveau. Het gebouw is aan deze kan voorzien van een transparante plint.

De woonschuren zijn georiënteerd op de gezamenlijke tuin en speelplek (voor de jongste bewoners van de buurt). De tuingevel is maximaal transparant, de dichte delen zijn in hout, de omhulling in geprofileerde staalplaat uitgevoerd. Elke bewoner heeft een eigen stukje stoep, maar feitelijk is de speel- en moestuin hun tuin.

Johan de Wachter Architecten te Rotterdam
Ter Steege Bouw te Apeldoorn

Projectdata

Apeldoorn
Woningcorporatie De Woonmensen & Zorginstelling de Passerel
01-07-2014
29 maanden
Woonfunctie
Nieuwbouw
Gevelbekleding: metselwerk
-
4
-

Publicaties

Beeldbank

Partners