TNW Zuid

De nieuwbouw voor Technische Natuurwetenschappen (TNW Zuid – TU Delft) is het nieuwe onderwijsgebouw met laboratoria, kantoren en onderwijsruimten. Het gebouw is gesitueerd aan de zuidzijde van de TU wijk dat aansluit op het Technopolis terrein.

De functie van het gebouw vereist zeer specifieke faciliteiten en omstandigheden. De nieuwbouw biedt grotendeels onderdak aan de geavanceerde laboratoria voor de afdelingen Bionanoscience, Chemical Engineering en Biotechnologie. Dit vraagt om bijzonder trillingsarme vloeren, stofarme omgevingen en zeer stabiele temperaturen. Daarnaast komen in het nieuwe gebouw onderwijs-, project- en vergaderruimtes, kantoren en een faculty room. De laboratoria en andere ruimten beslaan een vloeroppervlak van ruim 30.000 m2, verdeeld over vier bouwlagen. De vierde bouwlaag herbergt de installaties. Het gebouw bestaat uit twee vleugels, die elk rond een patio liggen. De vleugels komen bij elkaar in een centrale hal. Deze vormt zowel aan de noord- als de zuidzijde ook de entree tot het gebouw. De vier verdiepingen hoge hal is het belangrijkste verkeersknooppunt en tegelijk het sociale hart voor het gebouw.

In de nieuwbouw zijn de laboratoria op de begane grond gerealiseerd waarbij moet worden voldaan aan de criteria met betrekking tot trillingen. Er zijn vloeren gerealiseerd worden die voldoen aan het VC-E en VC-F criterium. De labs met de strengste eisen, de HR-labs, mogen trillingen uit dezelfde ruimte en uit de omgeving niet leiden tot een overschrijding van de vereiste trillingsniveaus op de proefopstelling. Dit betekent onder andere dat de vloer onder de meetopstelling losgehouden wordt van de omringende vloer uit dezelfde ruimte en van de constructie buiten de ruimte. Ook de invloed van trillingen van externe bronnen uit de omgeving die via de grond overgedragen zijn tot een minimum beperkt.

Ector Hoogstad Architecten te Rotterdam
Hurks bouw zuid te Eindhoven
Pieters Bouwtechniek te Amsterdam
Aronsohn Raadgevend Ingenieursbureau te Rotterdam
Valstar Simonis te Rijswijk
BubbleDeck International LWC te Leiden
Kuijpers Installaties te Den Haag
Verkerk Groep te Zwijndrecht

Projectdata

Delft
FMVG TU Delft
04-02-2016
20 maanden
Kantoorfunctie
Onderwijsfunctie
Nieuwbouw
30.000 m2
4
-

Publicaties

Beeldbank

Partners