Stadskantoor Leyweg

Bij de bouw van het stadsdeelkantoor staat duurzaamheid centraal. Door gebruik van duurzame bouwmaterialen, de modernste energiebesparingstechnieken – waaronder ook betonkernactivering (opslag van warmte c.q. koude in betonconstructie) – zal het kantoor een van de duurzaamste gebouwen van de gemeente Den Haag zijn.

Het gebouw bestaat uit een hoogbouw (h=70m) met een 3-hoekige plattegrond en een daaromheen aansluitende laagbouw (h=13m). Onder het gehele gebouw bevindt zich een parkeerkelder. De draagstructuur van de hoogbouw wordt gevormd door deels prefab en deels in situ betonnen buitengevels en een stalen vakwerkachtige gevelbuis in het atrium. Vloeren overspannen in één keer de 14 m tussen buiten- en atriumgevel. De hoeken van de driehoek worden opgevangen door het toepassen van een staalconstructie bestaande uit balken en kolommen op de bissectrice van de hoek. De atriumbuis is buiten de thermische schil geplaatst, de verticale belastingen worden door stalen hoedliggers en kolommen op de knopen van de atriumconstructie ingeleid middels zware consoles aan de gevelbuis. De temperatuursbelastingen op de buiten staande atriumconstructie zijn meegenomen in de berekening.

Doordat de hoogbouw aan één zijde hoger is concentreert de belasting zich aan de hoge zijde van het gebouw en in verband met de draagstructuur voor de hoeken worden de stabiliteitselementen door verticale belastingen extra op buiging belast. De ‘footprint’ van de atriumconstructie is mede daarom vergroot door twee zware schoren van de atriumconstructie naar de fundering van de gevels toe te voegen.

Als paalsysteem is gekozen voor trillingsvrije grondverdringende palen met groutinjectie.

Ook hier een maximale transparantie zodat onvermijdelijke constructieve elementen zo slank mogelijk moeten zijn. In de neus wordt een auditorium gesitueerd met circa 250 zitplaatsen. De uitkraging van 22 m wordt gedragen door hoge vakwerken in de wanden van het auditorium.

 

Rudy Uytenhaak architectenbureau te Amsterdam
BAM Utiliteitsbouw te Rotterdam
Aronsohn Raadgevend Ingenieursbureau te Rotterdam
ZRi adviseurs ingenieurs te Den Haag
ZRi adviseurs ingenieurs te Den Haag
Aronsohn Raadgevend Ingenieursbureau te Rotterdam
Adviesbureau voor Klimaatbeheersing ir. Gy.G.B. Halmos te Den Haag
Elementbouwtechniek P.B.S. Holland te Oss
Wolter & Dros te Rotterdam
Imtech Building Services te Den Haag
Kone te 's-Gravenhage

Projectdata

Den Haag
Gemeente Den Haag
01-08-2010
31 maanden
Woonfunctie
Kantoorfunctie
Nieuwbouw
-
-
-

Publicaties

Beeldbank

Partners