Sportcampus Zuiderpark

Het complex omvat onder meer een topsporthal, twee breedtesporthallen, een hal voor beachvolley en beachsoccer, een turnhal, een danszaal, een dojo voor oosterse vechtsporten, gymzalen, collegezalen en project- en onderzoekruimten met alle bijbehorende voorzieningen en faciliteiten. Het gebouw wordt een icoon,maar zal qua hoogte niet verder reiken dan het groen in de omgeving.

Via een entree aan noord- en zuidzijde is het hart van het ontworpen gebouw te bereiken.Aan de westzijde is het gebouw meer open om het Zuiderpark tot in het hart van de Sportcampus te laten doordringen. Met een levendige, karakteristieke oostgevel wordt een verbinding gelegd met de omliggende wijken. De verdiepingsgevel is bedekt met metalen shingles. In combinatie met verlopende uitkragingen en schuinstanden geeft dit een dynamische uitstraling. Ter plaatse van het brug-gebouw bij de patio met hoofdentree klapt het lint als het ware om naar het dak. Zo ontstaat er ruimte voor glasgevels bij de onderwijsfuncties. In hoofdlijnen bestaat het gebouw uit drie verschillende zones, verbonden door één stalen dak. Dat enorme dak van ruim 20.000 m2 helt vanaf de hoofdentree omhoog naar de sportveldzijde. Het bereikt een maximale hoogte van 25 meter, waarmee het goed in de parkomgeving past. ABT ontwierp voor dit dak een constructie met vakwerken voor de grote overspanningen, gecombineerd met IPE of HE-liggers. De hoeveelheid staal in het dak is zoveel mogelijk beperkt. Overspanning van de diverse sporthallen vindt plaats door middel van stalen vakwerkliggers met een vrije overspanning van 55 m¹.

Verschillende ontwerpende partijen hebben bijgedragen aan de duurzaamheid van Sportcampus Zuiderpark. Zo is in het complex een WKO (warmte-koudeopslag) opgenomen, waarmee ’s zomers warmte en ’s winters koude wordt opgeslagen in watervoerende bodemlagen. Daarnaast wordt het dak bedekt met sedum en voorzien van zonnepanelen.

FaulknerBrowns Architects te Newcastle upon (GB)
Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Noordwest te Amsterdam
ABT te Delft
ZRi adviseurs ingenieurs te Den Haag
ZRi adviseurs ingenieurs te Den Haag
Alphaplan te Alphen aan den Rijn
Deerns raadgevende ingenieurs te Rijswijk
Hutten Metaal te Hardenberg
Oostingh Staalbouw bv te Katwijk aan Zee
Van de Wiel Complete Afbouw te Oisterwijk
Kuijpers Installaties te Den Haag
Kuijpers Installaties te Den Haag

Projectdata

Den Haag
Gemeente Den Haag
01-11-2016
21 maanden
Onderwijsfunctie
Sportfunctie
Nieuwbouw
Hoofddraagconstructie: staalconstructie
32.230 m2
2
-

Publicaties

Beeldbank

Partners