Radiotherapeutisch Centrum

Instituut Verbeeten levert als specialistisch ziekenhuis topklinische zorg op het gebied van radiotherapeutische oncologie en nucleaire geneeskunde. Het instituut werkt vanuit de overtuiging dat de patiënt centraal staat en recht heeft op zorg van hoogwaardige kwaliteit. De manier waarop met patiënten wordt omgegaan, is de kracht van het instituut. In de benadering van en contacten met patiënten wordt door alle betrokkenen binnen Instituut Verbeeten zoveel mogelijk persoonlijke aandacht voor de patiënten nagestreefd.

Het gebouw kan door zijn ligging tussen de kleinschalige wijk Klein Deuteren en het immense Jeroen Bosch Ziekenhuis gezien worden als een ‘villa in het groen’. De schaal en richting van de nieuwe vestiging sluiten goed aan bij de bebouwing van de wijk. Een uitnodigend en toegankelijk gebouw dat optimaal gebruik maakt van de directe omgeving.

De openheid van de instelling wordt onder andere weerspiegeld door de open wachtgebieden die met elkaar in verbinding staan. Uitzicht, ligging en verschil in plafondhoogte geven elke plek een eigen karakter. Het golvende dak verbindt de wachtgebieden, biedt intimiteit en opent het interieur naar het groen. 

De bestralingsbunkers vormen het hart van het gebouw. Deze zijn niet weggestopt, maar duidelijk zichtbaar als een monolithisch blok. Zij vormen immers het deel van de behandeling dat kans biedt op genezing. De patiënt heeft de mogelijkheid om controle uit te oefenen op zijn omgeving, een belangrijk kenmerk van Healing Environment. Voordat de patiënten de bestralingsruimtes in gaan, kunnen zij naar eigen wens de kleur en de intensiteit instellen van de daar aanwezige LED-verlichting. 

Het dak, uitgevoerd als ‘een houten schil’, contrasteert sterk met de steenachtige bunkers. Een glazen strook in het dak, benadrukt deze scheiding en zorgt voor extra lichtinval op de bakstenen binnenwanden.

EGM architecten te Dordrecht
Mertens Bouwbedrijf te Weert
Aronsohn Raadgevend Ingenieursbureau te Eindhoven
Deerns raadgevende ingenieurs te Eindhoven
Burgers Ergon installatietechniek te Eindhoven
Romijnders te Tilburg
Kone te Eindhoven

Projectdata

's-Hertogenbosch
Instituut Verbeeten
01-06-2011
10 maanden
Gezondheidsfunctie
Nieuwbouw
-
-
-

Publicaties

Beeldbank

Partners