Martin Luther King school

In Amstelveen heeft de oudbouw van de openbare Martin Luther King school plaatsgemaakt voor een volledig nieuw gebouw. De nieuwbouw is toegankelijk en speels vormgegeven en doet in niets meer denken aan het oude pand uit de jaren zestig.

De nieuwbouw biedt onderdak aan circa 350 leerlingen, in twaalf tot veertien groepen binnen het basisonderwijs, en vier groepen voor de buitenschoolse opvang van circa 85 leerlingen. Behalve vervangende nieuwbouw van het oude onderkomen, werd ook de bestaande gymzaal gerenoveerd. De bouwmethode van de nieuwbouw kenmerkte zich door de toepassing van prefab betonnen vloeren en wanden. Hierdoor was het mogelijk om de casco binnen vijf weken vanaf de fundering tot aan het dak te realiseren.

Het ontwerp is de vertaling van de doelstelling een duurzaam en gezond gebouw te maken. Ook is het dubbelgebruik van de school en de naschoolse opvang en een multifunctionele ruimte een belangrijk uitgangspunt. Aan de straatzijde is het gebouw drie lagen hoog, aan de pleinzijde één laag. Om het gebouw herkenbaar te maken als een school en ook toegankelijk te laten functioneren voor de doelgroep, is gekozen voor een gevel in herkenbare kleurstellingen. Het getrapte silhouet van de school is voortgekomen uit de wens ook in de middag zoveel mogelijk zon op het speelplein aan de oostkant van het gebouw te hebben. Daarnaast kreeg daarmee de bovenliggende verdieping een eigen buitenruimte, waar openlucht onderwijsfaciliteiten zijn gemaakt als een buitenwerkplaats, een kweekkas en schooltuinen.

De vezelcementbeplating in de gevel wordt afgewisseld met een aluminium beplating in drie kleuren. Elke etage heeft zijn eigen kleur: blauw, rood of geelgroen. Zo ontstaat een connectie tussen binnen en buiten en is van buitenaf al herkenbaar voor de leerlingen waar de onderbouw, middenbouw en bovenbouw zich bevindt.

OIII Architecten te Amsterdam
Blanksma Bouw te Alphen a/d Rijn
Fore Installatie Adviseurs te Sassenheim
Lieftink Geveltechniek te Alphen aan den Rijn
Installatiebureau Rutgers te Oosterblokker
Installatiebureau Rutgers te Oosterblokker

Projectdata

Amstelveen
Gemeente Amstelveen
01-05-2015
15 maanden
Onderwijsfunctie
Sportfunctie
Nieuwbouw
Renovatie
Gevelbekleding: overig
Gevelopeningen: aluminium
2.710 m2
3
-

Publicaties

Beeldbank

Partners