Markthal Rotterdam

Op de plek waar Rotterdam is ontstaan, verrijst de eerste Markthal van Nederland. In het Laurenskwartier, aansluitend op de buitenmarkt, tegenover station Blaak en op loopafstand van de Beurstraverse, wordt dit gebouw door Provast gerealiseerd. In de Markthal kan vrij van weersinvloeden worden gewinkeld onder een 40 meter hoge boog gevormd door 228 appartementen. De 40 meter hoge en brede voor- en achterkant zullen met een flexibele, aan kabels opgehangen glazen gevel worden afgesloten. Hierdoor zal een maximum aan transparantie worden bereikt. De appartementen hebben aan de buitenkant ruime balkons en kijken uit op de Laurenskerk of op de Maas. Aan de binnenkant heeft elke woning een goed geïsoleerd raam naar de markt.

Onder de Markthal komt een vierlaagse parkeergarage met 1.200 plaatsen. Vanuit de garage komt men in het hart van de hal, die wordt gevormd door een honderdtal vaste versunits. Op een vloer ter grootte van een voetbalveld, bieden 60 ondernemers zes dagen per week hun producten aan. In de flanken van de Markthal komen op twee niveaus aan food gerelateerde winkels, waaronder een kookwinkel, een winkel voor de tafel, een wijnhandel, een warme bakker en een traiteur. Hier is tevens ruimte voor diverse restaurants, waaronder het marktcafé. In het souterrain komen een AH supermarkt, Gall & Gall en Etos.

Unibail Rodamco is de belegger van de winkels en de restaurants. Markthal Rotterdam BV exploiteert de marktvloer. Vesteda is de koper van de 102 huurappartementen waarmee de markthal de sociale diversiteit in de buurt zal verbeteren. De 126 koopappartementen zijn in 2011 in de verkoop gegaan.

Constructie

In de bovenbouw is gekozen voor een casco van in het werk gestorte betonnen wanden en vloeren. Hiermee kan de vereiste geluidisolatie worden gehaald (met een zwevende dekvloer op de vloeren). Het is bovendien een constructieprincipe dat zich goed leent voor het maken van de boogconstructie boven de marktkramen. De stabiliteit in dwarsrichting wordt verzorgd door de boogvorm, in de langsrichting worden de wanden achter de trappenhuizen gebruikt en vanaf de 7e verdieping volstaat het raamwerk van wanden en vloeren

MVRDV architecten te Rotterdam
Inbo Adviseurs te Woudenberg
Royal HaskoningDHV te Amersfoort
Peutz te Zoetermeer
Adviesbureau H Janssen te Echt
Industriebouw-online.nl te Barendrecht
Nieman-Kettlitz Gevel- & Dakadvies te Rijswijk
Techniplan Adviseurs te Rotterdam
Martens en Van Oord te Oosterhout
Voorbij Funderingstechniek te Amsterdam
Octatube International te Delft
Stöbich Fire Protection te WORMERVEER

Projectdata

Rotterdam
Provast, Den Haag
01-07-2014
57 maanden
Woonfunctie
Bijeenkomstfunctie
Winkelfunctie
Overige functie
Nieuwbouw
-
-
-

Publicaties

Beeldbank

Partners