ICC Permanent Premises

Het ICC is een onafhankelijke rechtbank die personen berecht die worden beschuldigd van genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De nieuwbouw van het eerste permanente internationale strafhof is gevestigd op het terrein van de Alexanderkazerne in Scheveningen en heeft een omvang van 56.000m2 met 1200 werkplekken en 3 rechtszalen en 72.000m2 landschapsinrichting. 

Het strafhof bestaat uit vijf gelijkvormige volumes met één groter volume (de ‘Court Tower’) ertussen waarin zich de gerechtszalen bevinden. De volumes van verschillende hoogte zijn verbonden via een doorlopende laagbouw, tussen de torens vindt men een openbare tuin. Het complex is geïntegreerd in het duinlandschap en ontneemt dankzij de afstand tussen de torens zo min mogelijk het zicht op de duinen.

De constructie van de kelder bestaat uit in het werk gestorte betonwanden en een in het werk gestorte betonvloer. De constructie van de plint (inclusief de kelder) en de kantoorvleugels is opgebouwd uit een prefab beton skelet. De kolommen, balken en kernwanden zijn geprefabriceerd en op locatie gemonteerd, de vloeren bestaan uit voorgespannen kanaalplaten met een gewapende druklaag. Bij de Court Tower zijn de betonportalen aan beide zijden van de toren in het werk gestort, dit is zichtwerk en een opvallend architectonisch element van het gebouw. Door de aannemer, constructeur en architect is extra aandacht besteed aan de wijze van bekisten om een hoog afwerkingsniveau te kunnen behalen.

Schmidt Hammer Lassen architects te Kopenhagen (DK)
Boele & van Eesteren te Rijswijk ZH
Visser & Smit Bouw te Papendrecht
Pieters Bouwtechniek te Haarlem
Brink Groep te Leidschendam
Royal HaskoningDHV te Rotterdam
Aludon te Drachten
Espero Wanden te Waalwijk

Projectdata

Den Haag
International Criminal Court Permanent Premises
01-11-2015
32 maanden
Kantoorfunctie
Nieuwbouw
Hoofddraagconstructie: betonconstructie
Gevelopeningen: aluminium
56.000 m2
8
-

Publicaties

Beeldbank

Partners