Hoofdkantoor Eneco

Het nieuwe hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam is alleen al qua vorm een opvallend gebouw met zijn op de zon georiënteerde, ruimtelijke opbouw. Het bestaat uit drie gebogen bouwdelen, die in hoogte variëren. De hoogbouw bevat vijftien bouwlagen, de middenbouw negen en de laagbouw zes. Deze drie bouwdelen omsluiten een centraal atrium met een bijzonder gevormde glaskap. Voor de laagbouw staat nog een paviljoen van drie bouwlagen met een driehoekige vorm en gebogen gevels in dezelfde radius als de andere bouwdelen.

Maar ook op het gebied van duurzaamheid is er bij het ontwerp van het gebouw gezocht naar optimalisering. Er zijn aan het gebouw hoge prestatie-eisen gesteld ten aanzien van energieverbruik, luchtdichtheid en isolatie; de Rc-waarde ligt op 4,0 m²K/W. In het gebouw zijn bijzondere technische en duurzame oplossingen verwerkt op het gebied van zonne-energie, windenergie en luchtcirculatie. Er is ook veel aandacht besteed aan groentoepassing. Op de daken van de middenbouw en laagbouw ligt een daktuin en het dak van het paviljoen is een groendak. Verder zijn de onderste drie bouwlagen van het gehele gebouw uitgevoerd als groengevels.

Gevels

In de gevels van het gebouw zijn enkele honderden enkelvoudige aluminium puien aangebracht. De puien komen alleen voor in de gevels aan de buitenzijde van de hoogbouw, middenbouw en laagbouw. Er zijn aan de puien de nodige eisen gesteld qua brandwerendheid, doorvalbeveiliging, zonwering en akoestische isolatie. Opvallend is dat er ook hoge eisen verlangd werden ten aanzien van lucht- en waterdichtheid, namelijk 650 Pascal. En dat niet alleen voor de elementen zelf, maar ook voor de aansluiting op het betonnen binnenblad, waartegen zij gemonteerd zijn.

Om aan al deze eisen en met name aan die van branddoorslag en brandoverslag tegemoet te komen, zijn door de afdeling engineering van de Oskomera Group in nauwe samenwerking met Reynaers speciale details en nieuwe aluminium profielen ontwikkeld. 

Dam & Partners Architecten te Amsterdam
Heijmerink Bouw te Bunnik
Corsmit Raadgevend Ingenieurs te Rotterdam
DGMR Raadgevende Ingenieurs te Arnhem
Copijn Tuin- en landschapsarchitecten te Utrecht
Dycore te Lelystad
Reynaers te Helmond
A. Gerritzen timmerfabriek te Nijmegen
Oskomera Projecten te Deurne
Terberg Systeemintegratie te IJsselstein
Kone te 's-Gravenhage

Projectdata

Rotterdam
OVG Projecten XLIII
03-11-2011
23 maanden
Kantoorfunctie
Nieuwbouw
-
-
-

Publicaties

Beeldbank

Partners