Hilton Hotel Schiphol

Het nieuwe Hilton Amsterdam Airport Schiphol Hotel komt op een prominente locatie langs de toegangsweg naar de terminal van de internationale luchthaven te liggen. Omdat het hotel onder een hoek van 45 graden van de plint is gedraaid, grenst een van de gevels aan de Ceintuurbaan. Hierdoor lijkt het hotel niet alleen beweging te hebben maar sluit het ook visueel aan op de aangrenzende kantoorgebouwen.

Het gebouw vormt het slotakkoord van het staccato van de WTC-torens en is een bezienswaardige icoon voor zowel de boulevard als de Ceintuurbaan. Met zijn kubusontwerp en ronde hoeken verschilt het hotel op subtiele wijze van de omgeving qua vorm en gevel. Alle omliggende gebouwen op het vliegveld, hoofdzakelijk kantoorgebouwen, hebben rechthoekig ingedeelde gevels. Het diagonale patroon van het hotel benadrukt het iconische karakter van het gebouw. Het gevelpatroon versterkt de eenheid van de grote partijen van het gebouw door de afzonderlijke kamers en verdiepingen van het gebouw te maskeren. Daarnaast zorgt de gevel voor harmonie tussen de drie grote elementen: de plint, de toren met gastenkamers en de Schiphol traverse. De gevel wordt gemaakt van geprefabriceerde composietpanelen. Er zijn drie soorten panelen: recht, gebogen en sterk gebogen. Dankzij een uitgekiende opvulling, vormen deze een willekeurig patroon met een subtiele glans en reliëf. Door de groepering van het glas en de grijze en witte composietpanelen, ontstaat een groot, diamantvormig patroon dat vanaf grote afstand herkenbaar is. 

Atrium

Een groot atrium met een glazen plafond van 35 meter hoog vormt het hart van het hotel en zal dienst doen als ontmoetingsruimte. Mecanoo heeft met het atrium gekozen voor een ontwerp met een sterke identiteit. De lichte horizontale lijnen van de balustrades en de witte elementen reflecteren het daglicht tot diep in het gebouw, dat daardoor een zekere grandeur ademt. Houten latten, omlijstingen en bekleding zorgen voor raffinement en een natuurlijke, luxe uitstraling. Het atrium speelt ook een rol in het concept voor de energiebesparende klimaatbeheersing van het gebouw. De buitenlucht wordt gefilterd voordat het naar het atrium wordt geleid en wordt daar voorbehandeld voor de kamers. Dit concept zorgt voor een lager energieverbruik.

Nederlands interieurontwerp

Voor het interieur en de inrichting van de hotelkamers is gekozen voor een vleugje eigentijds, innovatief en fris Nederlands design, met krachtige, originele vormen en een natuurlijk, harmonieus kleurenpalet. Twee interieurontwerpers, het Amsterdamse Merkx+Girod en het Londense Hirsch Bedner Assocciates, ontwerpen de verschillende ruimtes van het gebouw binnen het krachtige basisontwerp van Mecanoo. Op de benedenverdieping zijn de belangrijkste publieke functies ondergebracht, zoals de hoofdingang, de receptie en een groot restaurant dat de hele dag geopend is.

Meeting area

Op de eerste en tweede verdieping is het Hilton vergader- en conferentiecentrum ondergebracht, een zakencentrum met 23 vergaderruimtes, stafkamers en een grote danszaal waaromheen verschillende ruimtes zijn ingericht waar men zich even kan terugtrekken of ontspannen. Dit gedeelte grenst direct aan een overdekte promenade, de Traverse, die naar Schiphol Plaza voert. Een gezondheidscentrum met sauna en wellnessruimte bevindt zich op de eerste verdieping en biedt uitzicht op de lobby en de omgeving. Op de tweede tot en met de elfde verdieping zijn de gastenkamers van het hotel te vinden. De negende tot en met de elfde etage vormen het executive gedeelte, met de centraal gelegen executive lounge op de tiende verdieping. Het interieur van het vergadercentrum evenals dat van het gezondheidscentrum en de gastenkamers is ontworpen door HBA.

 

Mecanoo architecten te Delft
Merkx + Girod architecten te Amsterdam
Ballast Nedam te Nieuwegein
DGMR Raadgevende Ingenieurs te Arnhem
BBN Adviseurs te Houten
DGMR Raadgevende Ingenieurs te Arnhem
Industriebouw-online.nl te Barendrecht
DGMR Raadgevende Ingenieurs te Arnhem
Hutten Metaal te Hardenberg
Rocx GevelConstructies te Staphorst
Rocx GevelConstructies te Staphorst
ILLUNOX te Wijchen
Unica Mega te Bodegraven
Unica Mega te Bodegraven
Kone te 's-Gravenhage

Projectdata

Schiphol
Schiphol Real Estate
01-10-2015
36 maanden
Logiesfunctie
Nieuwbouw
-
-
-

Publicaties

Beeldbank

Partners