Drents Museum

Het bestaande gebouw was niet langer geschikt voor het toenemende aantal bezoekers. Om deze reden is het gebouw uitgebreid en gerenoveerd. De opdrachtgever wilde geen grote opzichtige nieuwbouw en om deze reden is het gebouw ondergronds uitgebreid. Hierdoor is er 2500m2 vloeroppervlakte toegevoegd, waarvan 1000m2 expositieruimte. 

Op het bestaande terrein stond een monumentaal koetshuis welke voor de werkzaamheden 24 meter diende te worden verplaatst. Het koetshuis is op een glazen plint geplaatst om de ondergrondse uitbreiding van daglicht te voorzien. De wanden en het dak zijn geheel zwart en alles daar beneden is onaards wit. Het koetshuis is nu de entree van het museum. Via het koetshuis kan via een wenteltrap of lift de ondergrondse nieuwbouw bereikt worden. 

De ondergrondse publieksruimte verbind de oudbouw en het koetshuis. Een hoogglans RVS lift staat midden in de witte ruimte welke wordt geaccentueerd met gaudi-achtige kolommen. Via de publieksruimte is de eveneens witte expositieruimte te bereiken. Het plafond van deze ruimte bestaat uit een aantal glooiende brede stroken met verschillende krommingen en diverse vloeiende vormen die de ruimte één geheel vormen. In het plafond zijn zwarte sleuven voor lucht en verlichting aangebracht. 

De bouwkuip is aangelegd met 50 cm dikke harde soilmixwanden, een mix van beton en de aanwezige grond, die tot een diepte van 18 meter onder de grond zijn aangebracht. Op die diepte is een waterdichte laag aanwezig, zodat in de bouwkuipzonder al te veel problemen met grondwater is gewerkt. Voor constructeur Wassenaar betekende plaatsing van de bouwkuip in een zettingsgevoelige omgeving, de aansluiting op het bestaande gebouw aan de onderzijde, waaronder stadsmonumenten,veel risico’s wat vraagt om veel technische beheersing en een keuze voor een bijzondere paalfundering. Een ander aandachtspunt was de hal die met 30 meter lange dakliggers is overbrugd, maar ook het creëren van een kolomvrije overspanning was bijzonder vanwege de vorm en de geringe beschikbaarheid van constructiehoogte.

Op het gewelfde, organische dak van de nieuwe vleugel wordt een park aangelegd, verbonden met bestaande groen. 

Erick van Egeraat Architects te Rotterdam
Geveke Bouw te Haren (Groningen)
Grontmij Friesland te Drachten
Van Der Plas Meubel & Project te 's-Hertogenbosch
Gielissen Interiors & Exhibitions te Eindhoven
Ingenieursgroep Romkes te Sint Nicolaasga
Ingenieursbureau Wassenaar te Haren
IGG Bointon de Groot te Wassenaar
Peutz bv te Molenhoek
DPM Advies & Management te Den Haag
B.S.A. Vloeren te Assen
Ensel staalkonstrukties te Dokkum
Zuid-Nederlandse Ramenfabriek te Rucphen
Ensel staalkonstrukties te Dokkum
Bakker Natuursteen Projects te Gieten
Sto Isoned te Tiel
Wolter & Dros te Groningen
Croon Elektrotechniek te Groningen
Kone te 's-Gravenhage

Projectdata

Assen
Drents Museum Assen
07-07-2011
18 maanden
Bijeenkomstfunctie
Nieuwbouw
-
-
-

Publicaties

Beeldbank

Partners