De Stadsheer

De StadsHeer is een 101 meter hoge toren in het centrum van Tilburg. De toren maakt deel uit van het Haestrechtkwartier. De onderste zes verdiepingen bestaan uit kantoorruimte, de overige 25 verdiepingen zijn gevuld met 85 appartementen. Kenmerkend aan de toren zijn de balkons, welke in de volksmond inmiddels bekend staan als de 'vogelkooikes'.

De gevel van het gebouw is gerealiseerd in gestraalde betonnen sandwichelementen, die vooraf van kozijnen en beglazing werden voorzien.

Het meest opmerkelijke aan de gevel zijn echter stellig de eveneens geprefabriceerde aluminium balkons, die met een snelklik systeem zijn opgehangen aan de gevelconstructie. Dit esthetische ontwerp van EGM Architecten leidt tot een frivool eindresultaat, vanwege het aangename contrast tussen betonelementen en balkons.

Ook in het concept van deze toren speelden de in eigen huis ontworpen en geprefabriceerde volvloeren, een belangrijke rol. Dit geldt zowel constructief, als installatietechnisch, omdat een belangrijk deel van de voorzieningen reeds vooraf in de fabrieksmatige productie werd meegenomen.

BAM Vastgoed te Nieuwegein
EGM architecten te Dordrecht
BAM Woningbouw te Breda
Peutz bv te Molenhoek
DVP te 's-Gravenhage
Adviesbureau Becks te 's-Hertogenbosch
Jako te Malden
Hurks prefabbeton te Tilburg
Hurks Geveltechniek te Veldhoven
Oostendorp Installatietechniek BV te Tiel
Kone te Eindhoven

Projectdata

Tilburg
VGZ, Amvest
01-03-2007
24 maanden
Woonfunctie
Kantoorfunctie
Nieuwbouw
-
-
Hoogbouw

Publicaties

Beeldbank

Partners