Blob

Blob is de afkorting van ‘Binary Large OBject’, waarmee in de computerwereld een spaghetti-achtige brij van data wordt bedoeld. In de architectuur wordt met de Blob een vreemdsoortig gebouw aangeduid dat allerlei grillige vormen kan aannemen.

De Blob in Eindhoven en de naastgelegen ondergrondse fietsenkelder zijn ontworpen door de Italiaan Massimiliano Fuksas. Ook het naastgelegen Piazza winkelcentrum is door hem ontworpen.

De Blob (1.400 m2 en 25 meter hoog) is het transparante druppelvormige entreegebouw van een nieuw winkel- en appartementencomplex dat naast de Lichttoren staat. Er was zes jaar nodig om dit gebouw te ontwikkelen.

Om het open karakter van dit gebouw zoveel mogelijk naar voren te laten komen, is gekozen voor een heel efficiënte en lichte staalconstructie, waarbij deze door middel van de membraamwerking toch grote overspanningen (ter plaatse van de over meerdere verdiepingen aanwezige vides) aan kan.

De hoofddraagconstructie bestaat uit een betonskelet met relatief grote overspanningen en overstekken, om zodoende het open karakter nog eens te benadrukken. Vanwege de relatie met de gevel, waarbij elke verdieping een kleiner oppervlak heeft, is op verzoek van de architect een zodanige kolompositionering gekozen, dat deze op elke verdieping verspringen en dus nergens boven elkaar komen te staan.

 

M. Fuksas Architetto te Rome (IT)
Heijmans Utiliteitsbouw te Rosmalen
IMd Raadgevende Ingenieurs te Rotterdam
Peutz bv te Molenhoek
Mansveld Projecten & Services te Eindhoven
Waagner-Biro Stahlbau te Wenen (AUT)
Tetterode Glas te Voorthuizen
NAS Afbouw te Geffen
Mansveld Projecten & Services te Eindhoven
HVL TBI techniek te Eindhoven

Projectdata

Eindhoven
Rond de Admirant CV
25-09-2010
23 maanden
Bijeenkomstfunctie
Winkelfunctie
Nieuwbouw
-
-
-

Publicaties

Beeldbank

Partners