Beweegcentrum Windesheim

Het Beweegcentrum biedt ruimte aan drie zwembaden (een 25 meter lang wedstrijdbad, een instructiebad, een verwarmd therapiebad en bijbehorend behandelcentrum. De zwembaden hebben niet alleen een onderwijsfunctie, maar worden ook opengesteld voor doelgroep-, instructie-, school- en banenzwemmen. Het therapiebad zal naast onderwijs en onderzoek van de hogeschool ook zwemscholen, gezondheidsinstellingen en fysiotherapiepraktijken uit de regio faciliteren. Voor studenten van de sportopleidingen zijn, naast de zwembaden, ook een judo- en fitnesszaal, een klimwand en diverse instructieruimtes beschikbaar.

Het gebouw kent een in het werk gestort onderstel met daarop prefab beton, een stalen dak en houten leggers. Alle denkbare constructies zijn derhalve toegepast. De constructeur spreekt terecht van een hybride gebouw.

De warmte wordt duurzaam opgewekt met een op hout gestookte ketel. Het gebouw is opgetrokken uit grote prefab betonelementen die tevens de binnenafwerking zijn. Ruwbouw is in dit geval afbouw. De campus van de hogeschool ligt in een drinkwaterbeschermgoed. Daardoo is er geen warmte koude opslag (WKO) mogelijk en is ook het bouwen van kelders zeer gevoelig en duur. Door het Beweegcentrum aan te laten sluiten op het verhoogde maaiveld van de campis is ook bij de zwembaden een dure kelder niet nodig. De bassins en technische ruimtes liggen gewoon op het 'oude' maaiveld en zijn zo prima bereikbaar voor onderhoud vanaf de rondweg om de campis. 

 

Architectenbureau Broekbakema te Rotterdam
BAM Noordoost te Zwolle
Ingenieursbureau Wassenaar te Haren
Scheffer Betonboren-Sloopwerken te Wezep
H. van Dieren Hei- en Waterwerken te IJsselmuiden
Van den Berg Beton Elementen te Raalte
Dycore te Oosterhout
De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies te Vroomshoop
Voortman Staalbouw te Rijssen
VBI te Huissen
Alkondor Hengelo te Hengelo
Krepla Metaal te Ommen
Van den Berg Beton Elementen te Raalte
DNN Daksystemen te Emmen
Griemink Klazienaveen te Klazienaveen
Hellebrekers Technieken te Nunspeet
Hellebrekers Technieken te Nunspeet
Kone te 's-Gravenhage

Projectdata

Zwolle
Chr. Hogeschool Windesheim Zwolle
02-05-2014
25 maanden
Onderwijsfunctie
Sportfunctie
Nieuwbouw
-
-
-

Publicaties

Beeldbank

Partners